De meeste kinderen doen graag samen leuke dingen. Het is vervelend als uw kind niet mee kan doen met clubs en activiteiten. Wat kunt u doen?

Bijdrage uit fonds of van gemeente

Veel gemeenten zijn aangesloten bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur of bij Stichting Leergeld. Zo'n organisatie kan voor kinderen uit gezinnen met weinig inkomen een bijdrage geven voor het lidmaatschap van een sportclub, muzieklessen, een toneelclub en benodigdheden als sportkleding of een muziekinstrument. Ook voor spullen voor school is een bijdrage mogelijk.
Vaak kunt u als ouder niet zelf een bijdrage of lidmaatschap voor uw kind aanvragen. Dat moet bijvoorbeeld een leraar, arts of maatschappelijk werker voor u doen.

Er zijn ook gemeenten die een eigen regeling voor kinderen hebben en bijvoorbeeld een bijdrage voor het lidmaatschap van een sportclub voor uw kind betalen. Of er is een bijdrage mogelijk voor een fiets of laptop als uw kind naar de middelbare school gaat.
Vraag bij uw gemeente welke regelingen er zijn voor kinderen uit gezinnen met weinig geld.

Kindgebonden budget

Voor kinderen jonger dan 18 jaar krijgt u kinderbijslag. Maar voor mensen met een laag inkomen of lage uitkering is er ook een kindgebonden budget. Heeft u recht op een kindgebonden budget, dan krijgt u vanzelf bericht van de Belastingdienst. Maar u kunt het ook zelf aanvragen als u niets hoort.

Tips

Misschien heeft u ook nog iets aan de volgende tips:

  • Bij de bibliotheek kan uw kind gratis boeken lenen (en vaak ook tijdschriften, cd's en dvd's). Voor kinderen tot (meestal) 18 jaar betaalt u geen lidmaatschapsgeld.
  • Vakantie hoeft niet duur te zijn. U kunt bijvoorbeeld huizen ruilen, of op iemands huis passen. Voor kinderen uit gezinnen met weinig geld zijn er betaalbare vakantiekampen.

ZoetermeerPas

De ZoetermeerPas is een pas voor mensen met een laag inkomen. De pas geeft korting op sportieve, leerzame en culturele activiteiten.

De ZoetermeerPas is een gratis pas waarmee u bijvoorbeeld met korting naar de bioscoop, zwembad of theater kunt gaan. U kunt ook korting krijgen op uw lidmaatschap bij verenigingen en u kunt kiezen tussen verschillende dagjes uit. Kijk op de www.zoetermeerpas.nl voor meer informatie.

Kindpakket Zoetermeer

Het kindpakket Zoetermeer bevat verschillende voorzieningen en er zijn verschillende organisaties aan verbonden. Het kindpakket is er om kinderen te helpen met mee te doen, ook als de ouders of verzorgers daarvoor geen of weinig geld hebben. Zo worden kinderen ondersteund om bijvoorbeeld mee te kunnen doen op school, aan een sport of met muziekles. Kijk op de website van de gemeente zoetermeer > Kindpakket Zoetermeer voor meer informatie.

Organisaties

Bibliotheek

Wijkbibliotheek Oosterheem

 079-34 38 202 bibliotheek-zoetermeer.nlOosterheemplein 1322721NBZoetermeer

Wijkbibliotheek Rokkeveen

 079-34 38 203 bibliotheek-zoetermeer.nlNathaliegang 812719CPZoetermeer

Forum Zoetermeer

 079-34 38 200 bibliotheek-zoetermeer.nlStadhuisplein 12711ECZoetermeer

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod