Als werkzoekende bent u niet aan Nederland gebonden. Misschien is er voor u wel een baan in het buitenland! U vergroot in elk geval uw kansen op een baan als u ook in het buitenland zoekt. Daar kunt u al in Nederland mee beginnen.

Zoeken vanuit Nederland

U kunt al vanuit Nederland op zoek gaan naar vacatures. Hoe doet u dat?

  • Kijk eerst eens op EURES. Daar staat veel informatie over werk zoeken in Europa. Per land is er een overzicht van de kranten, vacaturesites, uitzendbureaus enzovoort, met links naar websites.
  • In de grensregio's werkt UWV vaak samen met het buitenlandse arbeidsbureau. U kunt op werk.nl aangeven in welk ander Europees land u wilt werken. UWV stuurt dan informatie over werken in het buitenland, banenbeurzen en vacatures in Europa.
  • Maak een Europass profiel aan voor een Europass cv. Dit type cv wordt in heel Europa goed begrepen. Het geeft extra aandacht aan uw vaardigheden, talenkennis en competenties.

Zoeken in het buitenland

U kunt ook in het land zelf op zoek gaan naar werk.
In landen van de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein mag u 3 tot 6 maanden wonen en naar werk zoeken zonder dat u een visum of verblijfsvergunning nodig heeft. U heeft alleen een paspoort of identiteitskaart nodig. Wilt u langer blijven? Schrijf u dan in bij de bevoegde instantie, dat is in de meeste landen de gemeente. U moet bewijzen dat u werkt en u krijgt een verblijfsdocument.

Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u uw Nederlandse werkloosheidsuitkering tot maximaal 3 maanden na aankomst in de andere lidstaat ontvangen terwijl u werk zoekt. Meer informatie hierover is te vinden op uwv.nl.
In andere landen dan in de EU. Noorwegen, IJsland Zwitserland en Liechtenstein heeft u meestal meteen een visum nodig om er te wonen en naar werk te zoeken. Meer informatie vindt u op werk.nl, bij de ambassade van het land waar u naartoe wilt en op de website van EURES.

Over de grens in Nederland, Duitsland of België

Wie de grens over gaat om te wonen, werken, studeren of ondernemen in België, Duitsland of Nederland, moet rekening houden met onder meer andere regels voor belasting, uitkering en pensioen, kinderbijslag en ziektekostenverzekering. Informatie hierover en over praktische zaken is verkrijgbaar op grensinfo.nl.

Vergelijk hulpaanbod