Heeft u een schuld en heeft de deurwaarder beslag gelegd op uw inkomen, dan moet er rekening worden gehouden met een beslagvrije voet. Dit is het bedrag waar de deurwaarder niet aan mag komen. Een deel van uw inkomen moet van u blijven, zodat u kunt voorzien in uw levensonderhoud. Dit betekent dat u uw vaste lasten moet kunnen betalen en boodschappengeld overhoudt. Zorg dat de deurwaarder weet wat uw woonkosten en zorgkosten zijn. De deurwaarder moet dan rekening houden met deze kosten.

Beslagvrije voet berekenen en laten aanpassen

Controleer altijd of de beslagvrije voet goed is vastgesteld. Klopt het niet, vraag de deurwaarder dan om de beslagvrije voet aan te passen. Via de webtool beslagvrije voet kunt u berekenen op welk deel van uw inkomen geen beslag mag worden belegd.

Uitgebreide informatie voor professionals en voorbeeldbrieven vindt u op www.schuldinfo.nl.

Beslagvrije voet en toeslagen

Worden uw toeslagen verrekend? U kunt de Belastingdienst vragen rekening te houden met de beslagvrije voet. Dit doet u door een brief te sturen naar de Belastingdienst en de volgende gegevens mee te sturen:

  • loonstrook en/of een bewijs van uw andere inkomsten
  • bewijs van uw huur of hypotheek
  • bewijs van uw vakantiegeld
  • kopie van de polis van uw zorgverzekering

U stuurt uw verzoek naar:

Belastingdienst/Toeslagen
Postbus 4510
6401 JA Heerlen

Komt u hier zelf of met hulp niet uit dan kunt u een afspraak maken bij schuldhulpverlening van de gemeente. Een consulent kan dan met u bekijken of en hoe de beslagvrije voet aangepast kan worden.

Vergelijk hulpaanbod