Woonkostentoeslag is geld van de gemeente om uw woonlasten (hypotheek of huur) te betalen.

U krijgt alleen woonkostentoeslag als u plotseling minder geld heeft waardoor u de lasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld als u uw baan verliest of als u net gescheiden bent en uw partner niet meer meebetaalt aan de hypotheek.

Waar aanvragen?

Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. U vraagt bijzondere bijstand aan bij de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente > product Bijzondere Bijstand.

Tijdelijk

Woonkostentoeslag kan in Zoetermeer worden toegekend voor een maximale termijn van 6 maanden. Deze termijn kan verlengd worden met nog eens 3 maanden. In het geval er sprake is van een eigen woning met woonkosten (hypotheek) die hoger zijn dan de maximale huurgrens, dan geldt wel dat de woning z.s.m. te koop moet worden aangeboden door een erkende makelaar. U moet dan ook een urgentieverklaring aanvragen voor een huurwoning waarbij huurtoeslag mogelijk is.

Deze toeslag is vooral bedoeld voor mensen met een koopwoning. Heeft u een huurwoning? Dan krijgt u meestal geen woonkostentoeslag. U kunt immers huurtoeslag aanvragen. Maar soms kunt u toch woonkostentoeslag krijgen. Bijvoorbeeld als uw huur te hoog is om huurtoeslag te krijgen. Vraag ernaar bij het Werkplein.

 

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod