Als de huishoudelijke klussen u minder makkelijk afgaan, zijn er mogelijkheden om ze toch gedaan te krijgen. Misschien heeft u iets aan deze tips!

Bedenken wat de klussen zijn

Begin met bedenken wat er in uw huishouden moet gebeuren en hoe vaak. Zo krijgt u het overzicht. Sommige klusjes komen dagelijks terug, zoals de afwas. Andere klusjes kunnen wekelijks gedaan worden. Met behulp van de checklist met klussen (PDF, 70,6 kB) kunt u nagaan welke klussen er zijn en hoe u ze wilt aanpakken.

Over de week spreiden

U bent misschien gewend om uw huishoudelijke klusjes op een bepaalde dag te doen. Het is misschien even wennen, maar u kunt de klusjes meer verspreid over de week doen. Dan kost het u per keer wat minder inspanning. Zo voelen de klusjes misschien niet meer als een hele berg werk.

Handigheidjes

Ook kunt u handigheidjes bedenken die u helpen minder werk te hebben. Hier een paar voorbeelden:

  • Als u een kruimeldief heeft, hoeft u waarschijnlijk wat minder vaak de stofzuiger te pakken.
  • Als u kookt, kunt u proberen alles zo veel mogelijk direct weer op te ruimen of schoon te maken.

Hulpmiddelen

Er zijn handige hulpmiddelen te koop die het huishoudelijk werk gemakkelijker maken. Denk aan een rolveger of een uitschuifsteel om uw ramen te lappen. Of aangepaste wasknijpers, voor als u niet meer genoeg knijpkracht heeft.

Zo zijn er nog meer hulpmiddelen te krijgen. Een overzicht vindt u op de Hulpmiddelenwijzer. De meeste zijn gewoon te koop via internet of in de winkel.

Schoonmaakrooster

Misschien vindt u het moeilijk om het overzicht te houden. Wanneer had u ook alweer voor het laatst het toilet schoongemaakt? Of misschien weet u niet met welke klus u het beste kunt beginnen. Het is handig om voor de wekelijkse klussen een schoonmaakrooster te maken. Zo weet u precies wat u wanneer moet doen.

Download hier een voorbeeld van een schoonmaakrooster (PDF, 99,1 kB).

De was doen

Heeft u moeite met het doen van de was?

  • U kunt een makkelijke wasmand nemen. Bijvoorbeeld eentje op verhoogde poten of op wielen.
  • Een droger kan handig zijn. U hoeft de was dan niet meer op te hangen.
  • Plaats uw wasmachine op een verhoging, zodat u minder hoeft te bukken. Een verhoger kunt u kopen bij de bouwmarkt.

U kunt eventueel ook gebruik maken van de diensten van een wasservice, een stomerij of een wasserette bij u in de buurt. Vaak kunnen zij ook afhalen en bezorgen.

Meer tips voor makkelijker wassen vindt u op Scouters.nl.

Strijken

Heeft u moeite met strijken?

  • Misschien is het voor u makkelijker om zittend te strijken. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u aangepaste krukken en strijkplanken.
  • U kunt ook een strijkdeken gebruiken in plaats van een strijkplank. Een strijkdeken kunt u op de tafel leggen.
  • U kunt de strijkwas ook verdelen over de week waardoor het minder vermoeiend is.
  • Veel kledingzaken verkopen betaalbaare strijkvrije kleding. Dit bespaart u een hoop werk.

U kunt eventueel ook gebruik maken van de diensten van een een strijkservice, een stomerij of een wasserette bij u in de buurt. Vaak kunnen zij ook afhalen en bezorgen.

Op Scouters.nl vindt u meer tips en hulpmiddelen voor het strijken.

Ramen lappen

Kent u iemand in de buurt die een ladder heeft? Dan wil diegene misschien eens uw ramen aan de buitenkant lappen. En iemand anders wil misschien af en toe de ramen aan de binnenkant doen, als u dat zelf ook niet meer goed kunt.

Als uw woning meerdere verdiepingen heeft, is het misschien beter dat u een glazenwasser laat komen. Spreek van te voren af hoeveel het mag kosten en hoe vaak hij komt.

De grote schoonmaak

Misschien wilt u graag eens per jaar de hele keuken schoonmaken. Of een andere ruimte in uw huis. Dan kunt u afspreken om dat samen met iemand anders te doen. Bijvoorbeeld met uw broer, zus of een goede vriendin. Dat scheelt een hoop en het is ook nog eens veel gezelliger!

Hulp vragen

Krijgt u niet alles gedaan? Of krijgt u het niet meer zo netjes als u eigenlijk zou willen? Dan kunt u hulp vragen van:

Organisaties

Professional Organizer

Utime Life Organizing - ruimte voor jezelf

 06-14 84 42 50 utime.nl

Bestanden

Schoonmaakrooster PDF, 99,1 kB
Checklist huishoudelijke
klussen
PDF, 70,6 kB
Vergelijk hulpaanbod