Vrijwel alle ouders vinden het boeiend om te zien hoe hun kind opgroeit en zich ontwikkelt. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase en de meeste kinderlevens verlopen gelukkig probleemloos.

Van Wiechenschema

JGZ Zuid-Holland West volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind. Zij maken daarbij gebruik van het Van Wiechenonderzoek. In het bijbehorende schema staan de mijlpalen in ontwikkeling van kinderen in de eerste vier jaar. Hierin wordt bijgehouden welke mijlpalen al bepaald zijn en hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling. Voorbeelden van ontwikkelingsmijlpalen zijn het stapelen van blokken, lichaamsdelen aanwijzen en een bal kunnen gooien.

Aan de hand van dit schema kun je samen met de medewerkers bij JGZ Zuid-Holland West in gesprek gaan over de ontwikkeling van je kind.

Voor vragen over opvoeden en opgroeien in Zoetermeer kun je ook terecht bij Meerpunt, Centrum voor Jeugd en Gezin.

Hoe hard groeit je peuter?

Je kind groeit nu niet meer zo snel. In het eerste levensjaar groeien kinderen 25 centimeter. Tussen 1 en 2 jaar groeien ze 12 centimeter, tussen 2 en 3 jaar 10 centimeter en tussen 3 en 4 jaar ongeveer 8 centimeter.

Vanaf 3 jaar kan je peuter last krijgen van ‘groeipijnen’. Dat zijn pijnen in de kuiten, armen of scheenbenen. De term groeipijn klopt eigenlijk niet, want die pijn heeft niks te maken met groeien. We weten eigenlijk niet waar de pijn wel door komt.

Je peuter krijgt een eigen wil

Het eigen willetje van je peuter wordt steeds sterker. In deze fase willen kinderen alles zelf doen en worden ze steeds zelfstandiger. Voor hun ontwikkeling hebben ze meer ruimte en beweging nodig. Ga daarom regelmatig samen naar de speeltuin, het bos of het strand.

Handige apps

iGrow - Met deze app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind van 0-18 jaar groeit, hoe lang het wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Gezond Groeien - App van het Voedingscentrum over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en voor je kind.

GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei, ontwikkeling, vaccinaties en belangrijke gebeurtenissen van je kind(eren) bijhouden en hier een groeialbum van maken.