Denk je erover om kinderen te krijgen? Dan kun je al voordat je zwanger raakt veel doen om ervoor te zorgen dat je toekomstige kind een gezonde start krijgt.

Goed voorbereiden is belangrijk

Vrouwen zijn meestal al twee weken zwanger als ze ontdekken dat ze in verwachting zijn. Juist in het begin van de zwangerschap is je ongeboren kind heel kwetsbaar. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Een goede voorbereiding helpt om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Een gezond moederlichaam is tenslotte de beste basis voor een gezond kind.

Vragen over een toekomstige zwangerschap

Heb jij of heeft je partner een ziekte, of komt er in de familie een erfelijke aandoening voor? Gebruik je medicijnen of slik je wel eens geneesmiddelen zonder recept? Zijn er risico’s op je werk of dat van je partner? Heb je problemen ondervonden in een vorige zwangerschap?

Zeker als je een of meer van deze vragen met ja moet beantwoorden, maar ook als dat niet zo is, kun je behoefte hebben aan advies over wat je zelf kunt doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden. Op deze website vind je belangrijke informatie over een goede voorbereiding op de zwangerschap. Natuurlijk kun je voor advies ook terecht bij je huisarts of een verloskundige of gynaecoloog.

Strakszwangerworden.nl

Op de website Strakszwangerworden.nl vind je meer informatie, zoals antwoorden op veelgestelde vragen, een interessante quiz en een informatief filmpje.

SAFER pregnancy studie

Ben je zwanger of probeer je zwanger te worden en rook je en/of drink je regelmatig alcohol?

Stoppen met roken en alcoholgebruik vóór en tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een gezonde baby. Toch lukt het veel vrouwen niet om te stoppen met roken en/of alcohol drinken voor en tijdens de zwangerschap.

De SAFER pregnancy studie van het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam onderzoekt of het helpt om gezond gedrag bij zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens te belonen.

Meer informatie en hoe je aan te melden kun je lezen in het artikel: Hulp bij stoppen met roken en/of alcohol drinken met de SAFER pregnancy studie.