Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen, die na de geboorte is ontstaan. NAH kan allerlei beperkingen veroorzaken. U leert met uw beperkingen omgaan in een revalidatiecentrum. Bij een hersenletselteam of een patiëntenvereniging kunt u informatie en advies inwinnen.

Hoe ontstaat het?

Hersenletsel kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een ongeluk, een val of een klap tegen het hoofd.

Maar het kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een beroerte, een infectie, drank- of drugsgebruik, zuurstofgebrek, een hersentumor of een ziekte.

Gevolgen

De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel verschillen van persoon tot persoon. Het hangt ervan af welk deel van de hersenen beschadigd is.

Gevolgen van hersenletsel zijn bijvoorbeeld:

  • verlamming
  • epilepsie
  • moeite met eten en drinken
  • concentratieproblemen
  • geheugenverlies
  • voortdurende vermoeidheid
  • verminderd spraakvermogen

Gedragsveranderingen komen ook voor. Iemand kan als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel bijvoorbeeld impulsief of overmoedig gedrag gaan vertonen, of lijden aan stemmingswisselingen.

Revalidatie

Revalideren is oefenen om de lichamelijke en geestelijke functies te verbeteren en te leren omgaan met de beperkingen die zijn ontstaan door het hersenletsel.

Revalidatie gebeurd meestal in een revalidatiecentrum.

Omgaan met NAH

Andere beperkingen zijn blijvend. Revalideren is dus ook: ermee leren leven.

Als er blijvende beperkingen zijn kan het lastig zijn om dat te accepteren. Psychologische hulp kan u helpen het gebeurde te verwerken. Vaak is die hulp ook beschikbaar via het revalidatiecentrum.

Het kan lastig zijn om het gewone dagelijkse leven weer op te pakken. Er zijn organisaties die mensen met NAH daarin kunnen ondersteunen en begeleiden.

Soms zijn er praktische aanpassingen en hulpmiddelen nodig of moet u leren om activiteiten op een andere manier uit te voeren. Een ergotherapeut kan u hierin adviseren.

Werken

Als u hersenletsel heeft opgelopen, kan het moeilijk zijn om daarna weer 'gewoon' aan het werk te gaan. U kunt samen met uw werkgever kijken of u aanpassingen nodig heeft op uw werk of dat u beter andere werkzaamheden kunt gaan doen.

Er zijn organisaties die zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met NAH, ook als het gaat om het organiseren van passend werk.

Meer informatie, links en tips kunt u vinden op werkenmethersenletsel.nl.

Woningaanpassingen

Het kan zijn dat u door uw beperking niet meer gebruik kunt maken van uw woning zoals u gewend was. Een aanpassing aan uw woning of verhuizen naar een meer geschikte woning kan dan een oplossing zijn.

Voor tips hoe u zelf of met hulp van anderen uw huis aanpast, kunt u kijken onder Woningaanpassingen. Als u de problemen met uw woning niet zelf kunt oplossen, kunt u de gemeente om hulp vragen via de Wmo.

Informatie en individueel advies

Heeft u vragen of behoefte aan een persoonlijk advies? Bij het NaH Coördinatiepunt kunt u ze stellen. Zowel mensen met NAH als familieleden en professionals kunnen er terecht.

U kunt ook een individueel advies aanvragen. Over diagnose en behandeling, maar ook over wonen, begeleiding en werk. Dit advies wordt verstrekt door het Hersenletselteam: een team experts uit verschillende richtingen, waaronder revalidatieartsen, neuropsychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers.

U vraagt het advies telefonisch of per e-mail aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor een overzicht van alle NaH Coördinatiepunten kunt u kijken op hersenletselteams.nl.

Taalproblemen

Een logopedist kan helpen bij problemen met taal en spraak. Logopedie richt zich op alle problemen op het gebied van stem, spraak, taal en het kauwen en slikken.

Mensen met een taalstoornis kunnen gespecialiseerde hulp krijgen in een van de regionale Afasiecentra.

Patiëntenvereniging

U kunt ook informatie inwinnen en mensen ontmoeten via een patiëntenvereniging. Bij welke vereniging u terecht kunt, hangt af van de oorzaak van het hersenletsel.

U kunt eens kijken op de website van de Hersenstichting voor een overzicht van patiëntenverenigingen.

Hulpaanbod

Begeleiding voor mensen met NAH

Aanvragen bij de gemeente