Voor de huishoudelijke klussen die u niet meer zelf kunt doen, kunt u ook hulp vragen aan anderen. Uw partner of kinderen kunnen de huishoudelijke klusjes die u niet meer zelf kunt doen, overnemen. Bent u alleen of zijn zij niet in staat om u te helpen of zijn uw kinderen te jong om u te helpen? Dan kunt u in uw verdere omgeving gaan kijken.

Hulp vragen

Het kan lastig zijn om hulp te vragen. Bedenk dan dat de meeste mensen graag helpen. Zeker als het een klus is die goed bij ze past. Een lampje vervangen, een schilderijtje ophangen, het gras maaien. Voor u is het misschien lastig om te doen, maar voor een ander is het een klein klusje.

Huisgenoten: gebruikelijke hulp

Gebruikelijke hulp is de hulp die huisgenoten normaal gesproken aan elkaar geven. In een normaal huishouden zijn de huishoudelijke taken gedeeld. Bij het toekennen van huishoudelijke hulp verwacht de gemeente daarom dat partner, kinderen of huisgenoten een deel van de huishoudelijke taken op zich nemen. Dit is geen verplichting, maar de gemeente bekijkt wel welke hulp u kunt krijgen van uw huisgenoten. Voor deze taken krijgt u geen hulp van de gemeente.

Vrienden en familie

De mensen dichtbij u weten vaak het beste welke hulp u nodig heeft. Ze komen waarschijnlijk regelmatig bij u langs en kunnen best een klusje voor u doen.

Bent u al wat ouder en heeft u kinderen die graag iets doen voor u? Het zou mooi zijn als zij een deel van uw huishoudelijke klussen voor hun rekening nemen. Al is het maar eens in de paar weken.

Buren

Er zijn in uw buurt allerlei mensen die vrijwillig klusjes voor een ander opknappen. Denkt u maar aan het snoeien van de struiken in uw tuin.

Vraagt u gerust eens rond in uw kennissenkring of zij iemand weten die u kan helpen. Ook zijn er misschien buren die wel eens iets voor u willen doen.

Betaalde klusjes

Misschien wil een buurjongen of -meisje wel een klusje doen in uw huis of tuin. Even helpen met stofzuigen, afwassen, ramen lappen, dweilen, grasmaaien, onkruid wieden, enzovoort.

Geeft u een betaald klusje aan een kind of jongere? Hier zijn een aantal tips hoe u dit kunt aanpakken:

  • Een redelijk bedrag voor scholieren is ongeveer €3 tot €5 per uur (afhankelijk van de leeftijd).
  • Geef jongeren geen zware of gevaarlijke klussen.
  • Spreek een vaste tijd af (bijvoorbeeld elke zaterdagochtend).
  • Spreek af wanneer u betaalt.
  • Bespreek van tevoren hoe een klus gedaan moet worden.

Vrijwilligers

Een vrijwilliger kan helpen als het de mensen uit uw omgeving te veel wordt. Of als u niemand anders hebt om op terug te vallen. Kijk op de pagina Vrijwilliger nodig voor meer informatie.

Durf te vragen

Vindt u het lastig om om hulp te vragen? Misschien kunt u iets bedenken om terug te doen. Meer tips om makkelijker hulp te vragen vindt u bij Durf te vragen.

Hulpaanbod

Vrijwillige huishoudelijke hulp

Gezelschap

Wij regelen voor u een maatje met wie u bijvoorbeeld een gezellig...

Kookmaatje

Wij vinden het belangrijk dat u een maatje ontvangt die aan uw...

Vergelijk hulpaanbod