Een huishouden met kinderen runnen is extra veel werk. Door taken slim te organiseren en op tijd hulp in te schakelen, kunt u de last verlichten.

Anderen inschakelen

Als u tijdelijk niet voor uw kinderen kunt zorgen, bijvoorbeeld omdat u ziek of overbelast bent, dan wordt verwacht dat uw partner of eventuele huisgenoten de zorg overnemen.

Heeft uw partner een baan, dan kan hij of zij wellicht zorgverlof nemen om toch voor de kinderen te kunnen zorgen. Kinderopvang kan ook helpen.

Lukt dat toch niet, dan kunt u anderen inschakelen om te helpen.

Buren, vrienden en familie

Veel kleine vormen van hulp kunnen een groot verschil maken. Misschien kunnen uw ouders een dagje op de kinderen passen, of wil de buurvrouw helpen met de was. Of u spreekt met een ander gezin af een dag per week voor elkaar te koken.

Oppas

U kunt ook denken aan een oppas die bij u thuis komt. De oppas let op de kinderen, maar kan ook een handje helpen in het huishouden. Bijvoorbeeld door te koken en te eten met de kinderen, en ze naar school of naar bed te brengen. Het is dan wel handig dat u duidelijk afspreekt wat de oppas in het huishouden doet.

U kunt bijvoorbeeld online zoeken naar een flexibele oppas in de buurt.

Gastouder

Een gastouder kan de kinderen opvangen in zijn of haar eigen huis. Een gediplomeerd gastouder neemt dan de zorg voor de kinderen over. Gastouders kunnen eventueel ook in het weekend, 's avonds en 's nachts opvang bieden.

Een gastouder is vaak flexibeler dan de reguliere kinderopvang.

Vrijwillige thuishulp

U kunt ook kijken of er bij u in de buurt misschien een vrijwilligersorganisatie is die thuishulp aanbiedt. Een vrijwilliger kan een handje helpen bij het koken, of even rustig kinderen voorlezen terwijl u de was ophangt. Meer informatie over het zoeken van een vrijwilliger? Kijk bij vrijwilliger nodig.

Particuliere thuiszorg

U kunt altijd terecht bij thuiszorgorganisaties voor hulp, ook als u geen recht heeft op hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook kunt u kijken of u zelf een werkster of thuishulp kunt vinden. U betaalt de thuiszorg dan zelf.

In sommige gevallen kunt u deze kosten aftrekken van de belasting. U leest er meer over op de website van de Belastingdienst.

Huishoudelijke hulp

Wanneer u niet zelf voor de kinderen kunt zorgen en u dit niet met hulp van de mensen in uw omgeving kunt oplossen, kunt u misschien hulp krijgen in de vorm van hulp bij het huishouden. Hulp bij verzorging van kinderen kan in sommige omstandigheden onder hulp bij het huishouden vallen.

De thuishulp helpt u met het organiseren van uw huishouding. Hij of zij kan helpen bij eten geven en koken, boodschappen doen en de kinderen verzorgen. De thuishulp helpt u ook om uw huishouden zo in te richten, dat u het later weer zelf kan. Alvast wat tips lezen?

 

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Algemeen Thuiszorg Bureau

 079-33 12 412 atzb.nlJ.L. van Rijweg 1332713HZZoetermeer

Vierstroom Hulp Thuis BV

 088-40 03 200 vierstroom.nlBoris Pasternaklaan 22719DAZoetermeer

PrivaZorg Zoetermeer

 079-82 00 220 privazorgzoetermeer.nlKoraalrood 1532718SBZoetermeer

Thuiszorginstelling

Vegro - Vierstroom Thuiszorgwinkel Zoetermeer

 0800-28 87 766 vegro.nlHet Rond 22711BWZoetermeer

A+ SZH

 079-23 40 111 aplus-szh.nlWillem Dreeslaan 4222729NKZoetermeer

Algemeen Thuiszorg Bureau

 079-33 12 412 atzb.nlJ.L. van Rijweg 1332713HZZoetermeer

Gastouderbureau

Kinderdagverblijf Het Zwanennest

 079-34 36 740 kern-kinderopvang.nlGaardedreef 1692723AZZoetermeer

GOB Zoetermeer - van Leeuwenhoeklaan 241

 06-43 16 75 28 gobzoetermeer.nlVan Leeuwenhoeklaan 2412713RAZoetermeer

Het Koningshofje Gastouderbureau Zoetermeer,...

 085-40 00 731 hetkoningshofje.comBrielsemeer 512729PSZoetermeer

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod