Veel mensen raken in de problemen door de gevolgen die het coronavirus heeft voor hun werk. De overheid heeft maatregelen genomen om banen te behouden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven bijvoorbeeld hun personeel kunnen doorbetalen en zzp’ers niet zonder geld komen te zitten.

Overzicht steunmaatregelen en laatste nieuws

Een overzicht van alle steunmaatregelen vindt u op deze websites:

De steunmaatregelen kunnen de komende tijd nog wijzigen. Ook komen er misschien nog steunmaatregelen bij. Houd de websites dus goed in de gaten!

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

Vanaf 1 maart 2020 kunnen zelfstandige ondernemers een beroep doen op de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo-regeling)'. Deze regeling is bedoeld om ondernemers die door de crisis-maatregelen tijdelijk geen inkomsten hebben van een inkomen te voorzien. Daarnaast kunnen ondernemers, als er sprake is van acute financiële problemen, een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Tot 1 oktober 2020 kon u Tozo 2 aanvragen.

De Tozo-regeling wordt verlengd van 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021 (= Tozo 3). Vanaf 1 oktober kunt u Tozo 3 aanvragen. Kijk voor meer informatie en aanvragen op de website van de gemeente > Tozo-regeling.

Meer informatie vindt u ook op de website van de Rijksoverheid:

TONK: tegemoetkoming voor woonkosten

TONK is er voor mensen die door de coronacrisis minder inkomen hebben, en die daarom hun noodzakelijke kosten (huur, hypotheek, Vve) niet meer kunnen betalen uit het huidige inkomen en niet of nauwelijks meer spaargeld hebben. De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten en kan mogelijk voorzien in (gedeeltelijke) tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten.

De TONK loopt van 1 januari tot en met 30 juni 2021 en kan dus met terugwerkende kracht per 1 januari worden aangevraagd. U kunt een aanvraag doen met terugwerkende kracht. Kijk voor meer informatie en aanvragen op de website van de gemeente > TONK-regeling.

Corona Calculator & regelingencheck: snel inzicht in regelingen voor ondernemers

Er zijn online tools waarmee ondernemers snel kunnen zien welke regelingen voor hen gelden:

Goed om te weten

Steunmaatregelen kunnen samengaan. De overheid gaat misbruik bestraffen.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod