Betaalt u veel voor uw energie? Onderstaande tips helpen bij het verlagen van uw energiekosten!

Wat kunt u doen?

Allereerst kunt u nagaan of u bij een andere aanbieder goedkoper uit bent. Dit kunt u doen door op internet te zoeken naar informatie via bijvoorbeeld vergelijkingssites of folders aan te vragen bij energieleveranciers. U kunt dan een vergelijking maken waar u het voordeligst uit bent.

Waar moet u op letten als u wilt overstappen van energiemaatschappij?

Als u wilt overstappen van energiemaatschappij dan zijn er verschillende punten waar u goed moet opletten.

  1. Ten eerste moet u letten op welk tarief u kiest: een variabel of een vast tarief. Een variabel tarief houdt in dat het tarief een paar keer per jaar wordt aangepast aan de prijzen op de energiemarkt. Dit kan gunstig uitpakken als de energieprijzen dalen. Maar als de energieprijzen stijgen, kost het u meer geld. Als u zekerheid wilt over uw geld, dan kunt u beter voor een vast tarief kiezen, dat voor een jaar of langer is afgesproken.

  2. Ten tweede moet u er opletten dat u op het juiste moment overstapt. Als u op een ongunstig moment overstapt kan het u geld kosten, wel honderden euro’s. Er wordt aangeraden om pas over te stappen als u een heel jaar heeft rondgemaakt. Bijvoorbeeld, als u de laatste jaar nota op 1 november 2014 heeft gekregen, dan moet u pas overstappen op 1 november 2015. U betaalt namelijk elke maand een voorschot op uw energierekening. De winters zijn duurder dan de zomers, maar u betaalt elke maand hetzelfde bedrag. Als u op een ongunstig moment overstapt bijvoorbeeld na de winter, dan kost het u meer geld. Kijk voor meer informatie op de website van Radar.

Besparen in- en om het huis

Daarnaast kunt u verschillende dingen in huis doen die u veel geld besparen. Denk aan:

  • aanbrengen van isolatie
  • ventileren
  • kouder wassen
  • de verwarming uitzetten
  • stekkers uit het stopcontact halen
  • apparaten die op stand-by staan
  • onderhoud van uw cv-ketel

Hieronder leest u wat u precies kunt doen.

Ventileren

Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis verwarmen. Elke dag minstens 20 minuten een raam openzetten (een klein raam) kan helpen om de stookkosten te verminderen.

Uw cv-ketel onderhouden

Uw centrale verwarming regelmatig laten nakijken voorkomt een hoop ellende en kan ervoor zorgen dat uw kosten dalen. Als uw cv-ketel goed is ingesteld, stroomt de warmte namelijk beter door de radiatoren en wordt uw huis optimaal verwarmd. De meeste cv-ketels hebben 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig.

Isoleren

Veel warmte die uw verwarming uitstraalt verliest u als u uw huis niet goed geïsoleerd heeft. U kunt voor weinig geld radiatorfolie achter uw verwarming plaatsen, verwarmingsbuizen/leidingen isoleren en tochtstrippen aanbrengen rond deuren en ramen. Dit kunt u kopen bij diverse bouwmarkten.

Kouder wassen

U kunt veel kleding wassen op 30 graden. Wassen op een lage temperatuur bespaart 30% tot 70% van de energie. Eén keer in de maand moet u wel wassen op een hoge temperatuur (60/70 graden) om ervoor te zorgen dat alle bacteriën in de wasmachine gedood worden. Daardoor zorgt u ervoor dat uw wasmachine langer meegaat.

Verstandig omgaan met uw verwarming

Door slim met uw verwarming om te gaan kunt u veel geld besparen. U kunt uw verwarming uitzetten als u niet thuis bent of wanneer u slaapt. Zet daarom 1 uur voordat u gaat slapen uw verwarming lager tot ongeveer 15 graden. Ook kunt u nagaan welke ruimtes u per sé verwarmd wil hebben. Door verwarmingen uit te zetten kunt u veel geld besparen. Denk aan de verwarming in de hal of uw slaapkamer. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om uw verwarming voor te programmeren zodat u niet elke keer aan uw verwarming hoeft te denken.

Energieslurpers

Misschien kunt u zich eens verdiepen in het energieverbruik van uw apparaten. Oude apparaten verbruiken vaak veel energie. Als uw oude koelkast stukgaat, kunt u die vervangen voor een zuinigere. Ook voor tv's geldt dat er veel verschil is in energieverbruik. Meer informatie vindt u op de website Milieucentraal.nl.

Bij een koelkast maakt het ook uit waar het apparaat staat en of u het goed onderhoudt. Het is dus handig om u hierin te verdiepen. Ook hiervoor kunt u terecht op Milieucentraal.nl.

 

 

Organisaties

Juridisch Loket of rechtswinkel

Rechtswinkel Zoetermeer

 rechtswinkelzoetermeer.nlFrankrijklaan 62711CXZoetermeer

Het Juridisch Loket, locatie Den Haag

 0900-80 20 juridischloket.nlOranjebuitensingel 62511VE's-Gravenhage

Vergelijk hulpaanbod