Hoe zorgt u ervoor dat u meer geld overhoudt? Wat kunt u doen zodat u minder geld kwijt bent aan vaste lasten? En wat als het u niet alleen lukt?

Antwoord op deze vragen en meer tips om geld te besparen vindt u hieronder.

Contracten opnieuw bekijken

Het kan zijn dat u jaren geleden een contract of abonnement heeft afgesloten tegen een goede prijs. Maar is dat nu nog steeds een goede prijs? Misschien is het inmiddels ergens anders goedkoper. Het kan dus handig zijn om het oude contract eens te vergelijken met het huidige aanbod. Bijvoorbeeld op een vergelijkingssite.

 

 

Digitaal huishoudboekje

Een kasboek kunt u bijhouden op papier, maar het is sneller om dit digitaal te doen. Bijvoorbeeld in een spreadsheetprogramma als Excel.

U kunt uw uitgaven ook bijhouden in een digitaal huishoudboekje. Met zo'n programma heeft u meer mogelijkheden. Er zijn veel aanbieders van digitale huishoudboekjes. Overzichten vindt u op de website van de Consumentenbond en op Wijzeringeldzaken.nl.

Meer tips voor het bijhouden van een kasboek of huishoudboekje vindt u op de website van het Nibud.

Abonnementen opzeggen

U kunt uw abonnementen en lidmaatschappen eens opnieuw bekijken. Waar betaalt u allemaal voor? Bijvoorbeeld:

  • giften aan goede doelen
  • abonnementen op tijdschriften of de krant
  • een lidmaatschap bij een vereniging of de sportschool
  • een duur abonnement voor televisie of telefoon

Alles wat u niet zo vaak gebruikt of eigenlijk niet zo belangrijk vindt, kunt u opzeggen. Andere dingen kunt u misschien ook goedkoper doen. Bijvoorbeeld de krant digitaal lezen of een goedkoper abonnement nemen voor uw telefoon.

Op de website van de Consumentenbond vindt u informatie over de regels en uw rechten bij het opzeggen van abonnementen.

Spullen delen

Een boormachine is handig om te hebben, maar ook prijzig. En hoe vaak gebruikt u zoiets nou echt? Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken: een auto, een grasmaaier, een lange ladder, maar ook een krantenabonnement, boeken, of een abonnement op een streamingdienst voor films of muziek. Misschien kunt u dit soort dingen delen met mensen in de buurt of met familie.

Er zijn websites die speciaal gericht zijn op het delen van spullen of het delen van auto's:

Meer tips voor autodelen vindt u op de website van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik.

Een briefje ophangen bij de supermarkt kan ook werken. Voor het lenen van speelgoed kunt u misschien naar de spelotheek en voor boeken (uiteraard) naar de bibliotheek.

Spullen repareren

Is uw waterkoker of koffiezetapparaat stuk? Of zit er een gat in uw broek? Vaak zijn zulke spullen best eenvoudig te repareren. U kunt eens kijken of er bij u in de buurt een repair café wordt georganiseerd. U kunt daar hulp krijgen van vrijwilligers bij het repareren van uw spullen. Op de website repaircafe.org kunt u repair cafés vinden.

Kapotte kleding kunt u natuurlijk ook naar een kleermaker brengen. Vaak kan een gerepareerd kledingstuk weer een flink aantal maanden mee, of soms zelfs langer. Zo duurt het langer voor u iets nieuws hoeft te kopen en bespaart u geld.

Administratie op orde

Om geld te besparen is het belangrijk om in beeld te krijgen wat precies uw inkomsten zijn en wat u uitgeeft. Het is daarom allereerst noodzakelijk dat u uw administratie op orde heeft. U kunt uw administratie bijhouden op papier in mappen of digitaal. Kies zelf wat u het prettigst vindt werken.

Meer informatie vindt u onder thuisadministratie.

Beginnen met budgetteren

Als u geld wilt besparen, dan is het belangrijk dat u precies weet hoeveel inkomsten u heeft en waaraan u geld uitgeeft. Dit kunt u doen door een overzicht te maken. Het wordt ook wel budgetteren genoemd.

Als u weet waaraan u uw geld uitgeeft, kunt u bepalen waarop u geld kunt besparen. U kunt besparen op uw verzekeringen en abonnementen, in de winkel, op uw energiekosten en zelfs op uw leningen.

Tweedehands spullen

U kunt ook geld besparen door tweedehandsspullen te kopen via bijvoorbeeld marktplaats of bij de pelgrimshoeve. Of u kunt ervoor kiezen om spullen te delen die niet vaak nodig zijn. Denkt u bijvoorbeeld aan een boormachine, ladder of boeken. Misschien kunt u spullen van een vriend of uw familie lenen. Kijk ook onder "besparen in de winkel".

Bespaar op verzekeringen en abonnementen

Als u een overzicht heeft waaraan u uw geld uitgeeft, kan het zijn dat het u veel geld kwijt bent aan vaste lasten. Het is misschien niet voordehand liggend, maar u kunt ook hierop besparen!

  • Maak inzichtelijk welke verzekeringen en abonnementen u heeft en hoeveel u hieraan kwijt bent.
  • Welke verzekeringen en abonnementen heeft u echt nodig? Als u bijvoorbeeld een sportschoolabonnement heeft maar daar geen gebruik van maakt of als u een doorlopende reisverzekering heeft maar (bijna) nooit op reis gaat, dan kunt u deze stopzetten.
  • Ook kan het zijn dat u voor een bepaalde verzekering of abonnement ergens anders veel goedkoper uit bent. Zoek daarom zorgvuldig uit wat er wordt aangeboden en tegen welke prijs. Dit kan op internet of door folders aan te vragen bij de aanbieders. U kunt bijvoorbeeld uitzoeken of u niet teveel voor uw zorgverzekering betaalt en of uw verzekering nog voldoende bij u past. U kunt in december en januari overstappen en dat kan u veel geld opleveren.

Bespaar in de winkel

Bent u veel geld kwijt aan boodschappen of andere spullen? Kijk voor tips bij 'Besparen in de winkel'.

Bespaar op uw energiekosten

Betaalt u veel voor uw energie? Ook hierop kunt u besparen! Diverse tips vindt u onder besparen op energie.

Bespaar op uw leningen

Op leningen betaalt u meestal veel rente. Daarom is het verstandig om pas een lening af te sluiten als het echt noodzakelijk is. Maar wat als u al leningen hebt en daar veel voor betaalt? Dan kunt u nog steeds geld besparen door uit te zoeken of u de lening kunt oversluiten naar waar het goedkoper is. Zoek daarom zorgvuldig uit waar het goedkoopste is.

Op de website van het Nibud vindt u meer tips over leningen en op mijnleningoversluiten.nl vindt u tips als u wilt overstappen.

Hulp en regelingen

Wat als u hulp nodig heeft bij het besparen? Of wat als u schulden heeft of een laag inkomen heeft?

Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen. En er zijn verschillende toeslagen en tegemoetkomingen die een aanvulling kunnen geven op uw inkomen. Kijk onder hulp en regelingen voor meer informatie.

Bespaar op uw zorgkosten

Betaalt u veel voor uw ziektekostenverzekering? Ook hierop kunt u besparen! Diverse tips vindt u onder besparen op zorgpremie en zorgkosten.

Omgaan met hoge woonlasten

Als u (te) veel betaalt voor uw huur of hypotheek en als u dit niet meer kunt betalen, dan kunt u verschillende stappen ondernemen. Hieronder vindt u wat u dan kunt doen.

Wat kunt u doen als u uw huur niet kunt betalen?

Via de huurprijscheck op huurcommissie.nl kunt u nagaan wat de huurprijs van uw woning zou moeten zijn. Deze huurprijscheck werkt met een puntensysteem. Het aantal punten bepaalt wat uw woning waard is.

Betaalt u te veel? Vul dan het huurverlagingsvoorstel in van de Huurcommissie. Dit stuurt u met de puntentelling naar uw verhuurder. Gaat uw verhuurder niet akkoord met uw voorstel om de huur te verlagen? Dan kunt u de Huurcommissie vragen om de huur vast te stellen.

Als u volgens de Huurcommissie niet teveel betaalt maar toch uw huur niet kunt betalen, dan kunt u ervoor kiezen om naar een goedkopere woning te verhuizen. Op Woonnet Haaglanden kunt u zich inschrijven voor sociale huurwoningen in Zoetermeer en omgeving als u een laag inkomen heeft.

Let op: in de regel geldt dat hoe langer u bent ingeschreven hoe meer kans u maakt op een sociale huurwoning. Er worden echter wel uitzonderingen gemaakt voor mensen die urgentie hebben om te verhuizen.

Ook kunt u huurtoeslag aanvragen als uw inkomen en huur niet te hoog is.

Wat kunt u doen als u uw hypotheek niet kunt betalen?

Kijk eens in uw papieren of u een woonlastenverzekering heeft. Veel mensen weten niet dat ze een dergelijke verzekering hebben. De verzekering keert uit als u zonder werk komt te zitten. Met deze uitkering kunt u een deel van de hypotheek betalen.

Ziet u aankomen dat u de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen? Ga dan tijdig praten met uw bank. Misschien gaat de bank ermee akkoord als u wacht met het aflossen van uw hypotheek tot u een nieuwe baan heeft. Voor de bank is het namelijk ongunstig als u uw huis gedwongen zou moeten verkopen.

U kunt misschien van de gemeente tijdelijk woonkostentoeslag krijgen. Dit valt onder de bijzondere bijstand. Op de website van de gemeente Zoetermeer vindt u meer informatie over bijzondere bijstand.

Organisaties

Speluitleen

stichting speelgoedbank IKROS Zoetermeer -...

 040-67 42 28 speelgoedbankikros.nlKerkenbos 162715RPZoetermeer

Bibliotheek

Wijkbibliotheek Oosterheem

 079-34 38 202 bibliotheek-zoetermeer.nlOosterheemplein 1322721NBZoetermeer

Wijkbibliotheek Rokkeveen

 079-34 38 203 bibliotheek-zoetermeer.nlNathaliegang 812719CPZoetermeer

Forum Zoetermeer

 079-34 38 200 bibliotheek-zoetermeer.nlStadhuisplein 12711ECZoetermeer

Bestanden

Brochure De kunst van het
rondkomen, voor en door
bewoners.pdf
PDF, 843,5 kB
Vergelijk hulpaanbod