Leuke bezigheden vinden voor uw kind is misschien een hele uitdaging. Toch zijn er veel mogelijkheden. Van spelletjes en boeken tot cursussen en gehandicaptensport. Hieronder vindt u een overzicht.

Sporten bij een vereniging

Er zijn speciale sporten en sportverenigingen voor mensen met een beperking. U kunt ook bij reguliere sportverenigingen navragen wat de mogelijkheden zijn voor uw kind om mee te sporten. Er zijn soms speciale teams voor kinderen met een handicap.

Op de pagina Sport met een beperking vindt u meer informatie en een overzicht van organisaties en verenigingen.

Zwemmen

Misschien vindt uw kind het leuk om te zwemmen. U kunt speciale drijfmiddelen en zwemkragen kopen die ervoor zorgen dat het hoofd van uw kind goed boven water blijft. Meer informatie vindt u op de Hulpmiddelenwijzer.

Fietsen

Wilt u gaan fietsen met uw kind, dan zijn er verschillende fietsvoorzieningen te koop. Denk aan aangepaste zitjes, een tandem, een aanhangfiets, een rolstoelbakfiets en nog veel meer. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de mogelijkheden. U kunt zelf een aangepaste fiets of fietsaanpassing aanschaffen.

In sommige gevallen is een vergoeding door de gemeente mogelijk, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente kijkt waarvoor uw kind de fiets(aanpassing) nodig heeft en wat de gezondheidsproblemen van uw kind zijn. Als aangepast fietsen voor u en uw kind de beste oplossing is, dan komt u voor een vergoeding in aanmerking. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Wmo-loket.

Boeken lezen

Veel bibliotheken hebben een Makkelijk Lezen Plein (MLP). Daar vindt u makkelijke boeken voor kinderen met leesproblemen. Of kinderboeken met grote letters.

Daarnaast zijn er ook veel makkelijke informatieve boeken, mooie prentenboeken en luisterboeken.

Aangepast speelgoed

Er is aangepast speelgoed voor kinderen met een beperking te koop. Maar u kunt ook zelf misschien wel iets maken als u een beetje creatief bent. Op de website Kindmethandicap.nl vindt u tips van andere ouders en adressen van webwinkels voor aangepast speelgoed.

Computerspelletjes

U kunt eens kijken of uw kind overweg kan met de muis en of u eenvoudige computerspelletjes kunt vinden die uw kind kan doen. Soms is een aangepaste muis nodig of andere bedieningsapparaten. U kunt zelf in Powerpoint eenknops computerspelletjes of fotoboekjes maken. Er zijn speciale cursussen om dit te leren. Of misschien kent u iemand die hier veel van af weet.

Op Kindmethandicap.nl vindt u allerlei ideeën voor computerspelletjes voor kinderen met een beperking.

Tablets

Een tablet is voor een kind vaak makkelijker dan een computer. Op Kindmethandicap.nl vindt u een overzicht van gebruiksvriendelijke hoezen voor kinderen. En tips voor leuke apps.

Let er wel op dat uw tablet beveiligd is, zodat uw kind niet per ongeluk aankopen kan doen voor spelletjes. Op de website van de Consumentenbond vindt u een instructie voor het kindvriendelijk maken van een tablet.

Scouting

Bij de scouting gaan kinderen elke zaterdag met een groep leuke dingen doen. Ze gaan de natuur in, doen spelletjes en gaan op kamp. Ook kinderen met een beperking zijn welkom bij de scouting.

Er zijn scoutinggroepen die een aparte groep hebben voor scouts met een beperking (Blauwe Vogels). Ook reguliere groepen staan vaak open voor een nieuwe scout met een beperking. U kunt dit navragen bij uw lokale scoutinggroep. En op Scouting.nl kunt u deze groepen gemakkelijk opzoeken.

Samen met andere ouders

Via websites van lotgenoten en ouderverenigingen kunt u tips krijgen van andere ouders voor vrijetijdsbesteding. Bijvoorbeeld via de website van EMB Nederland (vereniging van kinderen met een ernstige meervoudige beperking en hun ouders).

Ook kunt u misschien samen met andere ouders van school eens iets organiseren voor uw kinderen. U kunt bijvoorbeeld een vaste speelafspraak maken om beurten bij iemand thuis.

Activiteiten en cursussen

Er zijn allerlei clubs en instellingen die cursussen en activiteiten voor kinderen organiseren. Bijvoorbeeld handenarbeid, schilderen, timmeren, fotografie, scouting, dansen, theater, ballet, muziek maken of zingen.

U kunt informatie inwinnen bij (vrijwilligers-)organisaties in uw omgeving.

Paardrijden

Rijden op een paard of een pony is heel geschikt voor kinderen met een beperking.

Er zijn speciale mogelijkheden bij maneges voor (individuele) begeleiding van kinderen met een beperking. Uw kind kan bijvoorbeeld een pony borstelen, het tuig leren kennen, op een pony rijden of in een ponykar mee.

Er zijn zelfs mogelijkheden voor kinderen die zelf niet mobiel zijn om op een doek mee te rijden dat tussen 2 paarden is gespannen. Dit heet ook wel 'huifbedrijden'. Misschien is therapeutisch paardrijden (equitherapie) iets voor uw kind.

Zomerkamp of aangepaste vakantie

Misschien kan uw kind mee met een zomerkamp of spelweek voor kinderen met een beperking. U kunt ook kijken naar een aangepaste vakantie met het hele gezin. Kijk bij Op vakantie voor meer informatie.

Hulpaanbod

Cursus voor kinderen met een beperking

Aangepaste rijopleiding

In 2008 is B&S gestart met een eigen autorijschool 'Onbeperkt...

Cursussen

Er worden verschillende cursussen aangeboden waaronder: *...

Sportartikelen verhuur of uitleen

Hulpmiddelen bij hobby en vrije tijd

Tal van praktische hulpmiddelen, verbandmiddelen, sportbandages,...

Hulpmiddelen bij het verplaatsen

Tal van praktische loophulpmiddelen, stabiele rollator, rolstoel,...

Organisaties

Sporten met een beperking

Doing

 079-35 20 433 doing.nlForelsloot 52724CAZoetermeer

Vereniging ouders van kinderen met een beperking

Care4Neo

 070-38 62 535 care4neo.nlMarshallweg 133068JNRotterdam

Dit Koningskind

 030-23 63 788 ditkoningskind.nlJoseph Haydnlaan 23533AEUtrecht

MEE

MEE Plus - Regio Zuid-Hollandse Eilanden

 0181-33 35 07 meeplus.nlHoogwerfsingel 23202SPSpijkenisse

MEE Plus - Regio Brabant Noord

 0416-67 55 00 meeplus.nlDillehof 714907BGOosterhout Nb

Bibliotheek aan huis

Wijkbibliotheek Oosterheem

 079-34 38 202 bibliotheek-zoetermeer.nlOosterheemplein 1322721NBZoetermeer

Wijkbibliotheek Rokkeveen

 079-34 38 203 bibliotheek-zoetermeer.nlNathaliegang 812719CPZoetermeer

Forum Zoetermeer

 079-34 38 200 bibliotheek-zoetermeer.nlStadhuisplein 12711ECZoetermeer

Vergelijk hulpaanbod