Een leven lang leren: wie een nieuwe baan wil of hogerop wil, moet zich blijven ontwikkelen. Zonder diploma's kan het lastig zijn om een baan te vinden of te houden. Wilt u niet meer de hele dag naar school? Dan kunt u werken en leren combineren. Zo kunt u geld verdienen én een diploma halen.
Werken en leren is mogelijk voor jong en oud. Er zijn mensen die zo hun eerste diploma halen. En er zijn mensen die zich op die manier laten bijscholen of omscholen.

Studie in de avonduren of in deeltijd

U doet naast uw werk een cursus of studie, bijvoorbeeld in deeltijd of in de avonduren. Er zijn een heleboel mogelijkheden: via een opleidingsinstituut als de LOI of NTI, aan de Open Universiteit, aan een gewone universiteit of hbo, of aan het mbo.

Leerbaan

Veel opleidingen kunt u combineren met werk in die richting. U doet dan meteen werkervaring op. Dat heet dan een 'duale studie' of een 'leerbaan'. Leerbanen komen veel voor in het mbo (beroepsonderwijs). U gaat 1 of 2 dagen in de week naar school en werkt de rest van de week in een leerbedrijf. Voor de dagen dat u werkt, krijgt u salaris. Een duale studie is soms ook mogelijk bij hbo-opleidingen en studies aan de universiteit. Vraag de school naar de mogelijkheden.

Vavo

Via het volwassenenonderwijs (vavo) kunt u alsnog een vmbo-, havo- of vwo-diploma halen. Of u kunt een cursus Nederlandse taal doen. Bij het ROC kunt u meer informatie krijgen.

Meer informatie

Informatie over leren en werken vindt u op leerwerkloket.nl en op werk.nl en opleidingenberoep.nl.

Hulpaanbod

Alle cursussen Nederlands

Cursus Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG) voor Algemeen...

In de cursus Nederlands ondersteund met Gebaren voor Algemeen...

Cursus Nederlands ondersteund Met Gebaren (NmG) met Peuters

In de cursus NmG met Peuters leren ouders, familie en betrokkene...

Cursus Nederlands ondersteund Met Gebaren in het Onderwijs 1

In de cursus worden mensen die interesse hebben in het...

Organisaties

Mbo-school of ROC

Capabel Onderwijs Groep

 088-27 01 270 capabel.nlHeer Bokelweg 1593032ADRotterdam

Vergelijk hulpaanbod