Als u niet goed kunt lopen, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Gehandicaptenparkeerkaart

Er zijn twee soorten parkeerkaarten voor gehandicapten.

  • Bestuurderskaart
  • Passagierskaart

Een gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen die langer dan 6 maanden minder mobiel zijn.

Een gehandicaptenparkeerkaart kunt u aanvragen bij de gemeente. Om in aanmerking te komen is onderzoek door een Wmo-consulent en soms ook door een medisch adviseur nodig. De gemeente bepaalt uiteindelijk of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

Voor het onderzoek en het afgeven van de parkeerkaart betaalt u kosten. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente onder gehandicaptenparkeerkaart.

Bestuurderskaart

De gehandicapten parkeerkaart voor bestuurders is bedoeld voor diegenen die zelf een auto of brommobiel besturen. U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders als uw aaneengesloten loopafstand, zo nodig met een loophulpmiddel, minder dan 100 meter is.

Meer informatie over soorten gehandicaptenparkeerkaarten kunt u vinden op de website van de gemeente in het product gehandicaptenparkeerkaart.

Passagierskaart

Als u niet zelf autorijdt, kunt u gebruik maken van een gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers.

Kijk op de website onder Gehandicaptenparkeerkaart voor meer informatie over de verschillende soorten kaarten en de regels waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een parkeerkaart voor gehandicapten.

Hardheidsclausule gehandicaptenparkeerkaart

Voldoet u niet helemaal aan de voorwaarden, omdat u geen beperking heeft bij het lopen? Dan kan een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart in sommige gevallen tóch zin hebben. Dat kan als bij een medische keuring wordt vastgesteld dat er andere ernstige beperkingen of medische redenen zijn, waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft. Bijvoorbeeld bij ernstige pleinvrees of stomaproblemen. Het kan dat de gemeente dan een uitzondering voor u maakt. Dit heet de 'hardheidsclausule'.

Neem voor meer informatie contact op met het Wmo-loket.

Waar mag u parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart?

Kaart met overzicht van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in Zoetermeer en Den Haag.

Kijk op website Parkeren met een Gehandicaptenparkeerkaart voor meer informatie over het over het parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart in andere gemeenten in Nederland.

Kijk altijd op de parkeermeter ter plaatse of u met een parkeerkaart voor gehandicapten wel of niet gratis mag parkeren.

Verhuizing doorgeven

Wanneer u gaat verhuizen naar een andere gemeente, blijft uw gehandicaptenparkeerkaart gewoon geldig. Geef uw verhuizing wel door aan de gemeente.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod