De kans op een kernongeval in Nederland is erg klein. Kernreactoren en kerncentrales zijn zeer veilig. Ze moeten voldoen aan steeds strengere eisen. Bij een incident vindt u actuele informatie op de website www.crisis.nl. Of via uw lokale radio- of tv-zender.

Overheidsmaatregelen bij een kernongeval

Als er een incident is bij een kernreactor in Nederland, dan neemt de overheid maatregelen. De omvang van deze maatregelen verschilt per situatie.

Meer informatie over de maatregelen van de overheid en wat u zelf kunt doen na een kernongeval, kunt vinden op de website van de rijksoverheid.

Verspreiding van jodiumtabletten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start in oktober 2017 met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens die binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor wonen.

In de regio Zoetermeer gaat het om alle kinderen tot 18 jaar. Zij krijgen een vooraankondiging in de brievenbus.>

Waarom jodiumtabletten?

Bij een kernongeval kunnen zich via de lucht radioactieve stoffen verspreiden, waaronder radioactief jodium. Deze stof kan door opname via de schildklier op langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Door jodiumtabletten in te nemen raakt de schildklier verzadigd met jodium, waardoor deze minder radioactief jodium opneemt en de kans afneemt om later schildklierkanker te ontwikkelen.

Wie krijgen jodiumtabletten?

Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen behoren ook tot de doelgroep, ter bescherming van hun ongeboren kind. Zij krijgen hierover informatie van hun verloskundige of gynaecoloog. Zwangeren kunnen de jodiumtabletten vanaf 9 oktober 2017 kopen bij apotheek of drogist (adviesprijs € 2,95). Ook mensen die niet tot de risicogroep behoren, maar de tabletten toch graag in huis willen hebben, kunnen ze zelf kopen.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl of bel met telefoonnummer 1400.