De verspreiding van het coronavirus heeft op dit moment grote gevolgen voor het dagelijks leven in Nederland. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor de gemeente Zoetermeer.

Informatie en hulplijnen

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u het volgende doen:

 • Bel het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur)
 • Ga naar de website van de Rijksoverheid. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer. U vindt daar bijvoorbeeld uitleg over de maatregelen die de overheid heeft genomen. En u leest wat deze maatregelen betekenen voor uw dagelijks leven.
 • Ga naar de website van het RIVM voor medische informatie en adviezen over het coronavirus en voor actuele informatie over de verspreiding van het virus.
 • Ondernemers kunnen telefonisch hun vragen stellen bij het KVK Coronaloket: 0800 2117. Het KVK Coronaloket is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Hulp bieden en hulp krijgen:

Hoe kan ik hulp bieden?

Wilt u iets doen voor een ander? Dan kunt u zich als vrijwilliger aanmelden op het platform Zoetermeer voor elkaar.

Hoe kan ik hulp krijgen?

Bent u ouder en heeft u een hulp nodig? Dan kunt u contact open met Palet Welzijn.

Heeft u praktische ondersteuning nodig omdat u in een lastige situatie zit? Dan kunt u contact opnemen met Stichting Piezo.

 • Telefoonnummer: 06 5194 8552 of 06 1171 5238 (ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur)
 • E-mailadres: info@stichtingpiezo.nl

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn voor mensen die in thuisisolatie of quarantaine zitten. U kunt bellen naar telefoonnummer 070-4455 888 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur). U kunt bij de hulplijn terecht voor een luisterend oor, advies of het bespreken van mogelijkheden voor extra hulp.

U kunt de hulplijn ook gebruiken om een melding te doen als u zich zorgen maakt om iemand die kwetsbaar is. Het Rode Kruis kan dan een vrijwilliger inzetten om te ondersteunen.

Whatsapp-Hulplijn in het Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Chinees of Portugees

Mensen die een van bovenstaande talen spreken, kunnen ook contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn door een appje te sturen. Daarvoor zijn meerdere Whatsapp-Hulplijnen in het leven geroepen. Je kunt via de Whatsapp-Hulplijn ook iemand anders aanmelden voor hulp. Kijk op de website van het Rode Kruis voor de telefoonnummers en filmpjes in deze talen.

Coronahulp

70-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid krijgen nog steeds het advies om extra voorzichtig te zijn. Misschien kent u iemand die hierdoor veel thuis is en wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken.

U kunt bijvoorbeeld:

 • Aanbieden om boodschappen te doen.
 • Vragen of hun voorraad medicijnen nog groot genoeg is.
 • Gewoon even (video)bellen en een praatje maken.

Het is wel belangrijk om op een veilige manier te helpen. Op de website van het Rode Kruis vindt u tips en belangrijke voorzorgsmaatregelen voor als u 'coronahulp' wilt bieden.

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

Vanaf 1 maart 2020 kunnen zelfstandige ondernemers een beroep doen op de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo-regeling)'. Deze regeling is bedoeld om ondernemers die door de crisis-maatregelen tijdelijk geen inkomsten hebben van een inkomen te voorzien. Daarnaast kunnen ondernemers, als er sprake is van acute financiële problemen, een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen

Kijk voor meer informatie en aanvragen op de website van de gemeente > Tozo-regeling.

Meer informatie vindt u ook op de website van de Rijksoverheid:

Emotionele en psychische steun in tijden van corona

Om allerlei redenen kan het zijn dat u nu extra behoefte heeft aan een goed gesprek of gewoon een praatje. Aarzel dan niet om contact te zoeken.

 • De Luisterlijn biedt een luisterend oor bij zorgen of verdriet. Bel 0900-0767 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek met een vrijwilliger. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar.
 • Ook de psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie staan voor u klaar. U kunt bellen met 0900 1450 (15 cent per minuut). Bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur.

Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding en meer suggesties voor online hulp.

Loket mentale gezondheid COVID-19

Betrouwbare informatie over het omgaan met emotionele spanningen die worden veroorzaakt door COVID-19 vindt u bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Het IVC geeft uitleg over stress, rouw, omgaan met werkloosheid en andere thema's waar u tijdens de coronacrisis misschien mee te maken heeft. Het IVC biedt ook een hulplijn voor zorgprofessionals.

Meer over psychische gezondheid.

Informatie voor ouders

Neem eens een kijkje in de betrouwbare opvoedinformatie voor tips hoe je als ouder kunt omgaan met de situatie rond het coronavirus. Je leest er hoe je je kind hygiëneregels kunt leren en krijgt tips voor het thuisblijven met kinderen..

Heeft u als vader, moeder of mede-opvoeder behoefte aan een luisterend oor, even stoom afblazen en/of vragen?

Bijvoorbeeld hoe u met de kinderen in gesprek kan over het coronavirus? Wat u met de kinderen thuis kan doen om de dagen door te komen? Of wanneer u spanning ervaart in uw relatie? Dan kunt u contact opnemen met het Meerpunt inlooppunt.

 • Telefoonnummer: 079- 331 03 25 (ma 12.30 – 17.30 uur en di t/m vr 9.00 – 17.30 uur)
 • WhatsApp: 06- 25 70 77 31
 • E-mail: meerpunt@zoetermeer.nl
   

Hulpaanbod

Coronahulp

Coronahulp

Maken van afspraak voor telefonisch consult of beeldbellen....

Coronahulp

Vind je het lastig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar?...

Coronahulp

Maken van afspraak voor telefonisch consult, beeldbellen of...

Organisaties

Huisarts

Huisartsenpraktijk Het Kompas

 079-34 19 940 kompashuisartsen.nlHekbootkade 542725ARZoetermeer

Huisartsenpraktijk de Rooij en Lelieveld

 079-34 11 255 huisartsenderooijlelieveld.nlHekbootkade 542725ARZoetermeer

Aviva Huisartsen

 079-20 02 200 avivahuisartsen.nlHerenwaard 1852716XVZoetermeer

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod