Menu

Coronavirus

De verspreiding van het coronavirus heeft op dit moment grote gevolgen voor het dagelijks leven in Nederland. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor de gemeente Zoetermeer.

Informatie en hulplijnen

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u het volgende doen:

 • Bel het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur)
 • Ga naar de website van de Rijksoverheid. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer. U vindt daar bijvoorbeeld uitleg over de maatregelen die de overheid heeft genomen. En u leest wat deze maatregelen betekenen voor uw dagelijks leven.
 • Ga naar de website van het RIVM voor medische informatie en adviezen over het coronavirus en voor actuele informatie over de verspreiding van het virus.
 • Ondernemers kunnen telefonisch hun vragen stellen bij het KVK Coronaloket: 0800 2117. Het KVK Coronaloket is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Hulp bieden en hulp krijgen:

Hoe kan ik hulp bieden?

Wilt u iets doen voor een ander? Dan kunt u zich als vrijwilliger aanmelden op het platform Zoetermeer voor elkaar.

Hoe kan ik hulp krijgen?

Bent u ouder en heeft u een hulp nodig? Dan kunt u contact open met Palet Welzijn.

Heeft u praktische ondersteuning nodig omdat u in een lastige situatie zit? Dan kunt u contact opnemen met Stichting Piezo.

 • Telefoonnummer: 06 5194 8552 of 06 1171 5238 (ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur)
 • E-mailadres: info@stichtingpiezo.nl

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn geopend voor mensen die in thuisisolatie of quarantaine zitten. U kunt bellen naar telefoonnummer 070-4455 888 (bereikbaar van maandag t/m zondag van 9:00 tot 21.00 uur). U kunt bij de hulplijn terecht voor een luisterend oor, advies of het bespreken van mogelijkheden voor extra hulp.

U kunt de hulplijn ook gebruiken om een melding te doen als u zich zorgen maakt om iemand die kwetsbaar is. Het Rode Kruis kan dan een vrijwilliger inzetten om te ondersteunen. U kunt ook het formulier invullen op de website van Rode Kruis.

Coronahulp

Het coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Als ouderen en mensen uit kwetsbare groepen (bijv. mensen met astma, COPD, diabetes etc.) COVID-19 krijgen, is er een verhoogd risico dat de ziekte bij hen ernstiger verloopt. Zij kunnen daarom beter contact met andere mensen vermijden.

U kunt iets doen voor ouderen en kwetsbaren in uw omgeving. Bijvoorbeeld:

 • Aanbieden om boodschappen te doen
 • Vragen of hun voorraad medicijnen nog groot genoeg is
 • Gewoon even (video)bellen en een praatje maken

Het is wel belangrijk om op een veilige manier te helpen. Op de website van het Rode Kruis vindt u tips en belangrijke voorzorgsmaatregelen voor als u 'coronahulp' wilt bieden.

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een gemeentelijke noodvoorziening voor zelfstandigen die in de knel komen door de coronacrisis. U kunt controleren of u in aanmerking komt via de Krijg ik Tozo check van de Rijksoverheid.

Voor meer informatie en het doen van een aanvraag kunt u terecht bij Ter Zake Het Ondernemershuis.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. U hoeft dit bedrag niet terug te betalen. Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal 10.517 euro.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid:

Psychische hulp tijdens de corona-uitbraak

De situatie rond het coronavirus heeft voor sommige mensen ook psychische gevolgen. Mensen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van angst, somberheid of stress. En bij iemand die al psychische problemen heeft, kunnen de klachten verergeren. Veel behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg kunnen op dit moment alleen nog digitaal plaatsvinden.

Wilt u praten over uw zorgen of problemen? U kunt elke werkdag tussen 9.00 en 22.00 uur bellen met MIND Korrelatie: 0900 1450, 15 cent per minuut. Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding, en elke middag een livestream vanuit de MIND Digitale Huiskamer.

Meer over psychische gezondheid.

Informatie voor ouders

Neem eens een kijkje in de betrouwbare opvoedinformatie voor tips hoe je als ouder kunt omgaan met de situatie rond het coronavirus. Je leest er hoe je je kind hygiëneregels kunt leren en krijgt tips voor het thuisblijven met kinderen.

Heeft u als vader, moeder of mede-opvoeder behoefte aan een luisterend oor, even stoom afblazen en/of vragen?

Bijvoorbeeld hoe u met de kinderen in gesprek kan over het coronavirus? Wat u met de kinderen thuis kan doen om de dagen door te komen? Of wanneer u spanning ervaart in uw relatie? Dan kunt u contact opnemen met het Meerpunt inlooppunt.

 • Telefoonnummer: 079- 331 03 25 (ma 12.30 – 17.30 uur en di t/m vr 9.00 – 17.30 uur)
 • WhatsApp: 06- 25 70 77 31
 • E-mail: meerpunt@zoetermeer.nl
   

Hulpaanbod

Coronahulp

Coronahulp

Maken van afspraak voor telefonisch consult of beeldbellen....

Coronahulp

Maken van afspraak voor telefonisch consult of beeldbellen....

Coronahulp

De reguliere activiteiten bij Perron 1 liggen stil, maar mocht u...

Organisaties

Huisarts

Huisartsenpraktijk Het Kompas

 079-34 19 940 kompashuisartsen.nlHekbootkade 542725ARZoetermeer

Huisartsenpraktijk de Rooij en Lelieveld

 079-34 11 255 huisartsenderooijlelieveld.nlHekbootkade 542725ARZoetermeer

Huisartsenpraktijk A. Mungra

 079-34 13 966Bijdorplaan 4112713SZZoetermeer

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod