Menu

Tips voor lichaamsverzorging

Onderstaande tips kunnen u helpen bij uw dagelijkse verzorging, als dit vanwege een beperking lastiger gaat.

Uzelf wassen

Wordt het douchen moeilijker? Vraag dan eens iemand om mee te kijken naar uw badkamer. Misschien kan die wel handiger worden ingericht, zodat u met aanpassingen nog wel zelfstandig kunt douchen. Een ergotherapeut kan u hierbij helpen.

Denk aan wandbeugels zodat u zich kunt vasthouden of een douchestoel. Om te voorkomen dat u uitglijdt, kunt u antislipmatten op de vloer, in het bad of in de douche leggen.

Tandenpoetsen en mondzorg

Kunt u niet goed tandenpoetsen, omdat u minder kracht heeft in uw handen? Er zijn speciale tandenborstels met een verdikt handvat te koop, zodat u meer houvast heeft. U kunt ook overstappen op een elektrische tandenborstel. Dat kan uitkomst bieden als u de poetsbeweging met uw hand niet meer goed kunt maken.

Vraag eventueel advies aan uw tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen u adviseren over een geschikte tandenborstel.

Ben u niet mobiel, dan kan er misschien een tandarts aan huis komen voor controle. U kunt bij uw tandarts en mondhygiënist navragen of dit mogelijk is. Kunt u wel de deur uit, dan is het misschien ook een optie om met aangepast vervoer en/of begeleiding van een vrijwilliger naar de tandarts te reizen.

Kunstgebit schoonmaken

Een kunstgebit kunt u het beste na elke maaltijd schoonmaken met groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel. Borstel het gebit goed en spoel het af met water. Gebruik geen gewone tandpasta: dit is slecht voor het kunstgebit. Een keer per week kunt u het kunstgebit weken met een reinigingstablet.

Poets ook elke dag uw mond (ook uw gehemelte). Hiervoor kunt u een zachte tandenborstel en normale tandpasta gebruiken.

Baard scheren

Elektrisch scheren is vaak makkelijker dan nat scheren.

Huidverzorging

Uw huid beschermt u tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Een goede huidverzorging is dus belangrijk voor uw gezondheid.

Heeft u last van een droge huid? Let er dan op dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Een droge huid kan worden veroorzaakt door te weinig drinken. U kunt uw huid soepel en gezond houden door uw lichaam regelmatig in te smeren met bodylotion of huidolie. Als u een erg droge huid heeft, kunt u een vettere crème kiezen.

Nagels knippen

U kunt uw nagels bijhouden met een nagelschaartje of een vijltje. Dat wordt lastig als u uw handen niet goed kunt gebruiken. U kunt eens kijken of u een handiger nagelschaartje (bijvoorbeeld een nageltangetje) kunt vinden bij de drogist.

U kunt ook af en toe naar de manicure of naar de pedicure gaan, voor de verzorging van uw handen en voeten.

Naar het toilet

Bent u niet zo goed ter been, of beperkt in uw bewegingen, dan kan het lastig zijn om naar het toilet te gaan. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld:

  • een verhoogd toilet
  • steunbeugels
  • een toiletbrilverhoger.

U kunt deze, eventueel met hulp van anderen, kopen bij de bouwmarkt of thuiszorgwinkel. Kijk voor een overzicht van toilethulpmiddelen op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Op Samenbeterthuis.nl vindt u meer informatie over naar het toilet gaan met hulpmiddelen (inclusief instructievideo’s). Op deze website staat ook uitleg over hoe anderen u kunnen helpen bij toiletbezoek.

Urineverlies

Als u ongewild urine verliest, kan het zijn dat u last heeft van incontinentie voor urine. Er bestaan verschillende vormen van. Het kan bijvoorbeeld optreden wanneer u moet niezen of lachen. Het kan ook zijn dat u aandrang krijgt en de plas niet meer op kunt houden.

Urine-incontinentie is vervelend. Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan. Uw huisarts kan onderzoeken om welke vorm van urine-incontinentie het gaat en met u bekijken of er een behandeling mogelijk is.

Doorliggen voorkomen

Ligt u veel in bed, of zit u veel in een rolstoel? Dan heeft u kans op doorligwonden (decubitus): uw huid raakt beschadigd op plekken waar u veel op zit of ligt.

Regelmatig van houding wisselen helpt om doorligwonden te voorkomen. Misschien kan uw partner of iemand anders uit uw omgeving u hierbij helpen. Er zijn ook hulpmiddelen voor. Er bestaan daarnaast speciale drukverlagende matrassen en kussens, die helpen tegen doorligwonden. Op Scouters.nl vindt u tips en uitleg voor het kiezen van een rolstoelkussen dat helpt tegen doorliggen. Een overzicht van hulpmiddelen die helpen tegen doorligplekken vindt u op de Hulpmiddelenwijzer.

Voor advies over het tegengaan van doorligplekken kunt u terecht bij uw ergotherapeut of een wijkverpleegkundige. Op de website doorliggen.nl vindt u meer informatie over doorligplekken en hoe ze te voorkomen. Bekijk ook eens de tips van doorliggen.nl.

Hulp bij het verplaatsen

Heeft u moeite met het verplaatsen van lig- naar zithouding, of met het in en uit bed, rolstoel of bad stappen? Ook hier zijn hulpmiddelen voor. Uw naaste kan u misschien ook helpen, eventueel met hulpmiddelen erbij. Meer informatie is te vinden op Samenbeterthuis.nl.

Tillen is zwaar voor de rug. Let erop dat degene die u helpt, een goede houding en tiltechniek heeft. Meer informatie voor tillende mantelzorgers is te vinden op de website Ledenvereniging.nl.

Aan- en uitkleden

Heeft u moeite met aan- en uitkleden? Bekijk de tips om dit makkelijker te maken.

Hulpmiddelen: lenen of kopen

Veel hulpmiddelen kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel, andere kunt u opzoeken via de Hulpmiddelenwijzer en zelf kopen of via internet bestellen.

Informeer altijd eerst bij uw eigen zorgverzekeraar welke hulpmiddelen er zijn en worden vergoed. Sommige hulpmiddelen worden via de Wmo verstrekt door de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente bij Hulp en Ondersteuning.

Hulp van een vrijwilliger

Vaak is de partner of een ander familielid degene die helpt bij de dagelijkse verzorging. Soms kan het nodig zijn dat deze zorg tijdelijk wordt overgenomen. In zo'n geval kan een vrijwilliger helpen. U kunt eens kijken onder vrijwilliger nodig voor de mogelijkheden.

Professionele hulp

Kunt u, om wat voor reden dan ook, niet meer voor uzelf zorgen? En kunt u niet genoeg hulp krijgen van mensen uit uw naaste omgeving? Dan kunt u thuiszorg krijgen. Dit heet ook wel wijkverpleging. Dat is een combinatie van verzorging en verpleging. Heeft u geen verpleging nodig, dan kunt u ook alleen hulp bij de verzorging aanvragen.

Organisaties

Tandarts of mondverzorger

Tandartspraktijk Pott

 079-35 15 744 tandartspott.nlNesciohove 1172726BLZoetermeer

Kliniek voor Tandheelkunde Zoetermeer

 079-32 90 754 kvtz.nlDenemarkenlaan 22711ELZoetermeer

Tandartspraktijk Bergmanstrook

 079-33 15 514Bergmanstrook 32726RPZoetermeer

Pedicure en voetverzorger

Pedicure Lucy

 079-34 21 726Bunshaftlijn 192728ASZoetermeer

Schoonheidssalon Azora

 079-34 14 305 salonazora.nlBalthasarschans 92728EPZoetermeer

Foot4foot

 06-28 57 01 25 foot4foot.nlNieuwlandstraat 702729DVZoetermeer

Hulpmiddelenleverancier

Steunkousen Zoetermeer - dorpsstraat 57 Zoetermeer

 079-31 68 205 steunkousenzoetermeer.nlDorpsstraat 572712ACZoetermeer

Scootmobiel Polanen

 079-73 70 245 scootmobielpolanen.nlHeliumstraat 2202718SLZoetermeer

Pronk ergo - Zoetermeer

 079-36 11 340 pronkergo.nlCobaltstraat 152718RMZoetermeer

Thuiszorgwinkel

Vegro - Vierstroom Thuiszorgwinkel Zoetermeer

 0800-28 87 766 vegro.nlHet Rond 22711BWZoetermeer

Vegro - Thuiszorgwinkel Capelle a/d IJssel

 0800-28 87 766 vegro.nlRivierweg 1782903ANCapelle aan den IJssel

Vergelijk hulpaanbod