Onderstaande tips kunnen u helpen bij uw dagelijkse verzorging.

Uzelf wassen

Wordt het douchen moeilijker? Vraag dan eens iemand om mee te kijken naar uw badkamer. Misschien kan die wel handiger worden ingericht, zodat u met aanpassingen nog wel zelfstandig kunt douchen. Een ergotherapeut kan u hierbij helpen.

Denk aan wandbeugels zodat u zich kunt vasthouden of een douchestoel. Om te voorkomen dat u uitglijdt, kunt u antislipmatten op de vloer, in het bad of in de douche leggen.

Tandenpoetsen

Kunt u niet goed tandenpoetsen, omdat u minder kracht heeft in uw handen? Er zijn speciale tandenborstels met een verdikt handvat te koop, zodat u meer houvast heeft. U kunt ook overstappen op een elektrische tandenborstel. Dat kan uitkomst bieden als u de poetsbeweging met uw hand niet meer goed kunt maken.

Vraag eventueel advies aan uw tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen u adviseren over een geschikte tandenborstel.

Kunstgebit schoonmaken

Een kunstgebit kunt u het beste na elke maaltijd reinigen met groene zeep of een speciaal reinigingsmiddel. Borstel het gebit goed en spoel het af met water. Gebruik geen gewone tandpasta: dit is slecht voor het kunstgebit. Een keer per week kunt u het kunstgebit weken met een reinigingstablet.

Poets ook elke dag uw mond (ook uw gehemelte). Hiervoor kunt u een zachte tandenborstel en normale tandpasta gebruiken.

Baard scheren

Elektrisch scheren is vaak makkelijker dan nat scheren.

Huidverzorging

De huid is het grootste orgaan dat een mens heeft. Uw huid beschermt u tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Een goede huidverzorging is dus belangrijk voor uw gezondheid.

Heeft u last van een droge huid? Let er dan op dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Een droge huid kan worden veroorzaakt door te weinig drinken. U kunt uw huid soepel en gezond houden door uw lichaam regelmatig in te smeren met bodylotion of huidolie. Als u een erg droge huid heeft, kunt u een vettere crème kiezen.

Nagels knippen

U kunt uw nagels bijhouden met een nagelschaartje of een vijltje. Dat wordt lastig als u uw handen niet goed kunt gebruiken. U kunt eens kijken of u een handiger nagelschaartje (bijvoorbeeld een nageltangetje) kunt vinden bij de drogist.

U kunt ook af en toe naar de manicure of naar de pedicure gaan, voor de verzorging van uw handen en voeten.

Naar het toilet

Bent u niet zo goed ter been, of beperkt in uw bewegingen, dan kan het lastig zijn om naar het toilet te gaan.

Als u moeite heeft om plaats te nemen op het toilet, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld een verhoogd toilet, steunbeugels, of een toiletbrilverhoger. U kunt deze, eventueel met hulp van anderen, kopen bij de bouwmarkt of thuiszorgwinkel.

Urineverlies

Als u ongewild urine verliest, kan het zijn dat u last heeft van incontinentie voor urine. Er bestaan verschillende vormen van. Het kan bijvoorbeeld optreden wanneer u moet niezen of lachen. Het kan ook zijn dat u aandrang krijgt en de plas niet meer op kunt houden.

Urine-incontinentie is vervelend. Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan. Uw huisarts kan onderzoeken om welke vorm van urine-incontinentie het gaat en met u bekijken of er een behandeling mogelijk is.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die de persoonlijke verzorging wat gemakkelijker kunnen maken.

  • Wandbeugels voor in uw toilet om veilig te kunnen gaan zitten en opstaan.
  • Antislipmatten, wandbeugels, een douchestoel of -kruk voor in uw badkamer.
  • Borstels en sponzen op een steel kunnen u helpen bij het douchen.
  • Aan- en uittrekhulpmiddelen. Bijvoorbeeld aantrekhulpen voor (steun-)kousen, voor uw beha of voor het sluiten van knopen en ritsen.
  • Heeft u moeite met het verplaatsen van lig- naar zithouding, of met het in en uit bed, rolstoel of bad stappen. Dan heeft u misschien iets aan 'transferhulpmiddelen'.

Veel hulpmiddelen kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel, andere kunt u opzoeken via de Hulpmiddelenwijzer en zelf kopen of via internet bestellen.

Informeer altijd eerst bij uw eigen zorgverzekeraar welke hulpmiddelen er zijn en worden vergoed. Sommige hulpmiddelen worden via de Wmo verstrekt door de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente bij Hulp en Ondersteuning.

Bij u in de buurt

U kunt gebruik maken van diensten bij u in de buurt. Bijvoorbeeld de schoonheidsspecialist(e), de tandarts en de mondhygiƫnist. Maar ook de pedicure (voetverzorger).

Hulpaanbod

Hulpmiddelen persoonlijke verzorging

Hulpmiddelen bij persoonlijke verzorging

Tal van verbandmiddelen, sportbandages, praktische hulpmiddelen bij...

Pedicure of voetverzorging

Kapper aan huis

Aan huis service

Vierstroom biedt niet alleen alle hulp en zorg om zelfstandig te...

Bekkenfysiotherapie