Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag.

Bij het aanvragen van een VOG, wordt er nagegaan of u strafbare feiten heeft gepleegd die een risico vormen bij het uitvoeren bepaalde functies. Voor sommige beroepen is een VOG daarom zelfs verplicht.

VOG aanvragen

Meestal vraagt uw (toekomstige) werkgever een VOG aan. U krijgt de formulieren thuis gestuurd die u vervolgens moet invullen en inleveren bij de afdeling Burgerzaken bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Het aanvraagformulier is ook te downloaden via internet. Bij het inleveren van de aanvraag moet u uw identeitsbewijs laten zien en de kosten van de aanvraag betalen.

U kunt in de meeste gevallen ook een elektronische aanvraag doen, met behulp van uw DigiD en iDeal.

Een VOG voor vrijwilligerswerk

Ook vrijwilligersorganisaties kunnen een VOG aanvragen voordat zij vrijwilligers aannemen.

Als iemand zich aanmeldt als vrijwilliger in een kringloopwinkel, kan de vrijwilligersorganisatie via een VOG bekijken of hij in het verleden bijvoorbeeld winkeldiefstallen heeft gepleegd. Als dit zo is, krijgt diegene geen VOG en is de kans groot dat hij niet als vrijwilliger aan de slag kan in de kringloopwinkel.

Gratis VOG

Vrijwilligers die met minderjarigen of met verstandelijk beperkte mensen werken, kunnen aanspraak maken op een gratis VOG. De vrijwilligersorganisatie moet dit voor u digitaal aanvragen. Een vergoeding achteraf is niet meer mogelijk.

Geef uw mening over deze informatie

info Uw mening wordt verstuurd naar de webbeheerder van deze website. De webbeheerder kan contact met u opnemen wanneer u hiervoor kiest, maar is hiertoe niet verplicht. Wanneer u een persoonlijke vraag heeft kunt u het contactformulier invullen.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult